dietetyk warszawa

Co jeść pomiędzy zimą a wiosną?

Okres zimowy to trudny czas dla naszego organizm, na dworze panuje niska temperatura, dni staja się coraz krótsze, zaliczamy spadek nastroju i ani śladu po energii z wiosny. Zima to szczególna pora roku, kiedy jesteśmy narażeni na niedobory wielu składników odżywczych oraz witamin. Dlatego tak ważne jest, aby zadbać szczególnie o swoją dietę w czasie zimy.

Pamiętaj o swoim zegarze biologicznym

Nasz organizm zimą wycisza się, odczuwamy spadek energii i pogarsza się nasze samopoczucie. Na skutek braku promieni słonecznych wiele osób może doświadczyć sezonowej depresji. To właśnie nasz zegar biologiczny jest za to odpowiedzialny, to on poddawany jest wpływem czynników zewnętrznych. Dlatego tak ważne jest, aby w tym szczególnym okresie, zatroszczyć się o siebie suplementując witaminy i spożywać odpowiednie posiłki.

Zobacz także:jadlospis dla rocznego dzieckaIdealna dieta na zimę

To dieta bogata w witaminy A, B, C, D i E, które korzystnie wpływają na naszą odporność, ale również wpływają zbawiennie na nasze samopoczucie, poprawiają koncentrację i pamięć. Witaminy najlepiej rozpuszczają się w tłuszczach i wchłaniają w swojej naturalnej postaci, dlatego tak ważne jest, aby dobrze zbilansować posiłki zimą.

Aby zapewnić swojemu organizmowi wysoki poziom witaminy C, wystarczy wzbogacić dietę o kapustę kiszoną, świeże brokuły, paprykę, brukselkę, cebulę, owoce dzikiej róży czy owoce cytrusowe, bardzo popularne zimą. Świetnym utleniaczem i dostarczycielem witaminy C jest czosnek, działa bakteriobójczo i bakteriostatycznie.

W naszej zimowej diecie nie zapominajmy o kwasach omega – 3 i omega – 6, które kolejno znajdziemy w tłustych rybach i olejach, takich jak: olej rzepakowy, sojowy, kiełki pszenicy, natomiast kwasy omega – 6 występują w olejach słonecznikowych, sojowych oraz olejach z pestek winogron. Niedobór kwasów powoduje niedogrzanie organizmu oraz zwiększa podatność na infekcje.

Zimą nie może zabraknąć miodu

Latem zrób duży zapas miodu, gdyż bardzo korzystnie wpływ na organizm. To fruktoza oddziałuje na poprawę zimowego nastroju, a przede wszystkim posiada cenne związki, które hamują rozwój drobnoustrojów, tym samym wzmacniając organizm. Miód działa korzystnie na układ immunologiczny. Ważną kwestią jest jego podgrzewanie, w zależności od rodzaju temperatura miodu nie może przekraczać 40-50 stopni Celsjusza.

Dostarczenie właściwych minerałów i witamin naszemu ciału to złożone działanie. Może okazać się karkołomne szczególnie zimą, kiedy nie mamy na to siły i energii, dlatego z pomocą przychodzą nam profesjonaliści, którzy wspólnie z nami opracują naszą dietę. W pogoni za równowagą dietetyczną naszego ciała ruszy sprawdzony dietetyk. Warszawa to jedno z polskich miast, w którym w okresie zimowym zbilansowaną dietę układa najwięcej pacjentów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *